Inloggen / Registreren
Blog

Je diepvries ontdooien: zo doe je dat

23.11.2022
NL_Blog_Defrosting_your_freezer_CMS-900x500px.webp

 

Je diepvries ontdooien: zo doe je dat

Heb jij last van veel ijsvorming in je vriezer? Dan is het hoog tijd om de diepvries te ontdooien. Diepvries ijsvorming wordt veroorzaakt door vocht en warme lucht in de vriezer. Gelukkig is de vriezer ontdooien heel eenvoudig en zo gepiept! Bovendien zijn er tegenwoordig diepvries zelfontdooiers die het onnodig maken om je vriezer nog zelf te ontdooien. Lees er alles over in dit artikel van Hisense!

Hoe voorkom je diepvries ijsvorming?

IJs in je vriezer wordt veroorzaakt door warme, vochtige lucht die je vriezer in komt. Het vocht in de lucht bevriest uiteindelijk, waardoor er veel ijsvorming in de vriezer kan ontstaan. Diepvries ijsvorming kun je voorkomen door de deur zoveel mogelijk dicht te houden. Zorg er dus voor dat je de deur goed sluit en de vriezer niet te lang open laat staan. Controleer ook altijd of de lades goed zijn aangeschoven, zodat de deur helemaal dicht kan. Wil je testen of de deur van jouw vriezer wel goed sluit? Doe er dan eens een papiertje tussen. Dat papiertje moet er niet eenvoudig tussenuit te trekken zijn als de deur dicht is. Als dit wel het geval is, is het tijd om de deurrubbers van de vriezer te vervangen.

Diepvries ontdooien in slechts 4 stappen

Heb je ondanks al je inspanningen tóch veel ijsvorming in je vriezer? Dan moet je de diepvries ontdooien. Gelukkig is dit niet ingewikkeld, met onderstaand stappenplan is het zelfs zo gepiept!
 

  1. Maak de vriezer leeg.
    De meeste spullen in je vriezer blijven in de koelkast wel even koud genoeg. Verplaats ze dus naar de koelkast. Als het buiten vriest, kun je je etenswaar tijdelijk in een afgesloten bakje buiten neerleggen.
  2. Schakel de vriezer uit.
    Je zet de vriezer uit met een aan-uit knop. Als die er niet is, haal je de stekker uit het stopcontact.
  3. Plaats een lekbak onder de vriezer.
    Een vriezer heeft een pijpje of rubberen slang waar het smeltwater straks uit gaat lopen. Hier moet je een lekbak onder zetten om te voorkomen dat dit water op de vloer belandt.
  4. Maak grote stukken ijs los.
    Met een stevige spatel of ijskrabber kun je grote stukken ijs losmaken om de diepvries sneller te ontdooien. Gebruik altijd iets van plastic, want metaal kan je vriezer beschadigen.

Je bent nu klaar met je diepvries ontdooien, maar je kunt net zo goed de vriezer schoonmaken. Hiervoor maak je een sopje van warm water en soda. Soda is een goede ontsmetten, dus hiermee wordt je vriezer hygiënisch schoon. Als je klaar bent met het uitnemen van je vriezer, kun je hem drogen met een theedoek. Door de vriezer goed droog te maken, voorkom je dat er direct nieuwe ijsvorming in je vriezer is. Nu is het tijd om je vriezer weer aan te zetten en alles weer in de vriezer te leggen.

* Een koelkast diepvries combinatie ontdooien  gaat nét iets anders in zijn werk, omdat je hier de koelkast ook uitschakelt.

 

Koel-vriescombinatie ontdooien >>

 

Diepvrieskast zelfontdooier

Tegenwoordig hebben vriezers regelmatig een systeem dat er voor zorgt dat er zo min mogelijk ijsvorming plaatsvindt. Dit soort diepvrieskast zelfontdooiers besparen jou flink wat werk! In plaats van ongeveer zes keer per jaar je vriezer ontdooien, hoef je met een diepvrieskast met zelfontdooier nog maar twee keer per jaar de handen uit de mouwen te steken. De beste systemen, zoals het No-Frost systeem in de vriezers van Hisense, zorgen er zelfs voor dat je bijna nooit meer je vriezer hoeft te ontdooien.

 

Bekijk alle Hisense vriezers >>

 

BACK TO TOP