Inloggen / Registreren
Blog

Koelkast ontdooien: dit is hoe dat werkt

15.11.2022
NL_Blog_Defrosting_your_refridgerator_steps-CMS-900x500px.webp

 

Koelkast ontdooien: dit is hoe dat werkt

Je koelkast ontdooien is een energiebesparende klus. Iedere millimeter ijs laat het energieverbruik van de koelkast met 5% stijgen. Je kunt dus energie besparen door je koelkast, koel-vriescombinatie of Amerikaanse koelkast regelmatig te ontdooien. Wij vertellen je hoe je combi koelkast en vriezer moet ontdooien en hoe lang je hier mee bezig bent.

Stappenplan koelkast ontdooien

Hoe ontdooi je een koelkast? In slechts zes stappen is jouw koelkast ontdooid en ijsvrij.
 

  1. Haal je spullen uit de koelkast.
    Maak je koelkast leeg voordat je begint met ontdooien. Sommige boodschappen, zoals frisdrank, kun je best even buiten de koelkast bewaren. Er zijn echter etenswaren die je altijd gekoeld moet bewaren, zoals zuivel. Verplaats deze voedingswaren tijdelijk naar een koelbox, koeltas of reservekoelkast. Als het buiten of in de schuur koud genoeg is, is dit ook een goede tijdelijke oplossing.
  2. Zet de koelkast uit.
    De meeste koelkasten hebben een aan-uit knop. Als jouw koelkast dit niet heeft, schakel je de koelkast uit door de stekker uit het stopcontact te trekken.
  3. Ontdooi het vriesvak.
    Laat de deur van de koelkast open en leg een handdoek in het vriesvak en een handdoek op de grond. De handdoeken vangen het dooiwater op dat uit jouw koelkast komt.
  4. Koelkast sneller ontdooien.
    Grote stukken ijs kun je losmaken met een houten spatel of ijskrabber. Een pan heet water in het vriesvak zorgt dat de koelkast ontdooien nog sneller gaat. Er bestaan ook ontdooisprays om je koelkast of koel-vriescombinatie te ontdooien.
  5. Maak de koelkast schoon.
    Als al het ijs uit je koel-vriescombinatie is ontdooid, is het tijd om alles schoon te maken. Haal eerst een doek door de koelkast en door het vriesvak. Vervolgens maak je de gehele koel-vriescombinatie droog met een theedoek, zodat er niet direct nieuw ijs vormt.
  6. Zet de koelkast weer aan.
    Je bent klaar met het ontdooien van je koelkast! Zet hem weer aan en wacht tot de juiste temperatuur is bereikt. Als dit het geval is, kun je je boodschappen weer inpakken.
     

Dit stappenplan is speciaal om een koelkast of combi koelkast en vriezer te ontdooien. Heb jij een aparte vriezer? Lees dan hoe je je vriezer moet ontdooien.

Vriezer ontdooien >>

Hoe vaak koel-vriescombinatie ontdooien?

Jouw koel-vriescombinatie moet ongeveer zes keer per jaar ontdooid worden. Als je een combi koelkast met vriezer wilt ontdooien die een Low Frost functie heeft, is dit slechts twee keer per jaar nodig. Met No Frost, zoals op de meeste Hisense Amerikaanse koelkasten en koel-vriescombinaties, hoef je het vriesgedeelte (bijna) nooit te ontdooien.

Bekijk koel-vriescombinaties >>

Koelkast ontdooien: hoe lang duurt dat?

Het duurt een paar uur om je koelkast te ontdooien, afhankelijk van de hoeveelheid ijs in je koel-vriescombinatie. Er zijn meerdere mogelijkheden om je koelkast snel te ontdooien:

 

  • - Zet een pan heet water in de koel-vriescombinatie op de plek waar het meeste ijs zit;
  • - Verwijder zoveel mogelijk ijs handmatig in plaats van het te laten smelten;
  • - Gebruik een föhn om het vriesvak te ontdooien.


De koelkast snel ontdooien klinkt aantrekkelijk, maar de meest duurzame manier is om te wachten tot het ijs vanzelf gesmolten is. Dit is het beste voor de koel-vriescombinatie en jij hebt er het minste werk mee. Als je jouw koelkast regelmatig ontdooit, zal het nooit lang duren voor al het ijs gesmolten is.

 

Bekijk alle Hisense koelkasten >>

 

BACK TO TOP