4K Ultra HD – hoe scherp wil je het hebben?

4K Ultra HD.

Waren we al verwend met Full HD televisies met een scherper beeld dan een SD (standaard digital) televisie, nu wordt in televisieland de volgende stap gezet: 4K Ultra HD. Soms worden deze TV’s aangeduid als 4K televisies en soms als Ultra HD televisies. Maar in beide gevallen wordt hetzelfde bedoeld. Steeds meer televisies zijn uitgerust met een 4K Ultra HD resolutie. Het is langzamerhand de nieuwe norm geworden.

De 4K Ultra HD verwijst naar de resolutie van een beeldscherm. Een 4K televisie heeft 4x zoveel pixels dan een Full HD televisie.

Leuk meer pixels, maar wat betekent dat?
Heel simpel, meer pixels betekent een scherper beeld waardoor meer details zichtbaar zijn. Pixels zijn de beeldpuntjes waaruit een beeld is opgebouwd. De resolutie is het aantal pixels of beeldpunten van een beeldscherm. Hoe meer pixels, hoe meer ‘informatie’ er in een beeld zit en hoe scherper het zal worden weergegeven. Een 4K televisie heeft een resolutie van 3840×2160 pixels terwijl een Full HD televisie een resolutie heeft van 1920×1080 pixels. In een 4K-televisie zitten 4 pixels op de plek waar er bij Full HD 1 zit. Met een 4K Ultra HD televisie zie je daardoor meer details en krijg je een intensere kijkervaring.

Hisense 4K Ultra HD voorbeeld

Is een 4K Ultra HD televisie iets voor mij?

Of je een 4K Ultra HD of een Full HD televisie koopt bepaal je natuurlijk zelf.
Hieronder een aantal punten die je kunnen helpen bij je besluit.

Het aantal 4K Ultra HD uitzendingen is nog beperkt, hoewel die wel steeds meer toenemen. Zo maakt bijvoorbeeld Netflix zijn naam als grootste streamingdienst op 4K-gebied waar.  Populaire series als bijvoorbeeld Orange is the new black, The Crown, House of cards zijn in 4K Ultra HD te bewonderen. Om 4K content te zien heb je wel een speciaal Netflix abonnement nodig. Ook via Videoland en Youtube kun je 4k-content bekijken. Bovendien is ook zo dat 4K televisies Full HD content ‘upscalen’ naar 4K. Dit betekent dat de software in een 4K televisie het beeld naar een hogere resolutie brengt waardoor ook Full HD content scherper wordt weergegeven, met meer details.

Wanneer je kiest voor een groter beeldscherm is het aan te raden om voor een 4K Ultra HD televisie te gaan. Volgens experts is het verschil tussen Full HD en 4K Ultra HD echt goed zichtbaar op TV’s vanaf 55 inch (139 cm beelddiagonaal). Ook de afmeting van je woonkamer en de afstand tot je televisie zijn belangrijk voor de kijkervaring. Heb je bijvoorbeeld een 55” televisie en zit je tot 3,5 meter van het scherm af, dan is de 4K kwaliteit al zichtbaar. Onderstaande afbeelding geeft een indicatie van beeldscherm en kijkafstand. (bron: 4K-UHD.nl)

Een 4K Ultra HD televisie is op dit moment nog duurder dan een Full HD televisie. De prijzen voor 4K Ultra HD televisies dalen echter en in sommige grote beeldmaten is het aanbod Full HD TV’s zeer beperkt. Dit komt omdat fabrikanten de hoogst mogelijke beeldkwaliteit willen bieden en dat is 4K.

Kijk je graag films en serie in de hoogst mogelijk beeldkwaliteit dan is een 4K Ultra HD de beste keuze. Wil je een grote televisie dan is de keuze voor 4K ook snel gemaakt. Zit je in je woonkamer ca. 2 tot 2,5 meter van je TV af dan is 4K ook een aanrader. Zelfs bij een beeldformaat van  43”.

Kortom; 4K is niet meer weg te denken in televisieland en koop je een TV om een aantal jaar van te genieten, dan is 4K Ultra HD een goede keuze.

Ontdek alle Hisense Televisies

No Frost van HisenseHisense 8K Associatie